Academicianul Leon Danaila, neurochirurg cunoscut in intreaga lume, spunea ca noi oamenii avem “un creier plin de suflet”. Si, uneori, acesta sufera …
Tulburarile depresive sunt afectiuni psihiatrice relativ frecvente in populatia generala. Gravitatea acestora este variabila de la usoare pana la severe, insotite de ideatie suicidara.
Simptomatologia specifica tulburarilor depresive este prezenta aproape in fiecare zi: tristetea profunda, apasatoare, lipsa de placere si initiativa in activitatile in mod obisnuit placute, desfasurarea cu dificultate a activitatilor, insomnia sau somnul neodihnitor, scaderea poftei de mancare urmata de alimentatie deficitara si scadere ponderala, lentoare psihomotorie, tulburari de concentrare si memorie, oboseala permanenta, scaderea randamentului in principalele activitati. In cazurile grave pot aparea idei delirante, de suicid si chiar tentativele de suicid. Pot fi prezente doar cateva sau aproape toate simptomele enumerate si in functie de acest aspect variaza si gravitatea episodului depresiv.
Boala evolueaza in episoade care netratate se pot intinde pe perioade de minim 6-9 luni. Intre episoade pacientul poate prezenta simptome reziduale sau nu.
Pacientii care sufera de depresie trebuie sa se programeze cat mai curand la un consult psihiatric pentru a evita agravarea bolii si implicit un tratament mai complex, cu raspuns mai dificil.
Mecanismele depresiei sunt complexe si in cercetare permanenta. Spun acest lucru deoarece am fost captivat si pasionat de studierea acestora si m-am bucurat de fiecare progres realizat de cercetarea medicala. Are loc modificarea unor mediatori cerebrali (substante care contribuie la comunicarea dintre neuroni) . Tratamentele normalizeaza modificarile si previn reaparitia acestora. Factorii de stres si incarcatura genetica sunt de asemenea importanti.
Tratamentele actuale ale depresiei sunt foarte eficiente si bine tolerate fata de cele de acum 20-30 de ani. Psihiatrul va alege in functie de pacient (varsta, alte afectiuni, activitatile pe care le desfasoara) si de siptomele specifice predominante ,variabile de la un caz la altul, un tratament adecvat. Principiul alegerii dozei este utilizarea dozei minime eficiente. Dupa initierea tramentului urmeaza o perioada de aproximativ 2-3 saptamani pana cand antidepresivul intra in actiune si incep sa se vada efectele. De obicei la o luna pacientul este mult ameliorat. Efectele adverse apar rar, de obicei in prima saptamana de tratament, dupa care dispar. Intotdeauna beneficiul tratamentului va depasi discomfortul efectelor adverse pasagere. Medicatia antidepresiva actuala are putine efecte adverse probabile. Chiar daca veti gasi in prospecte 2-3 indicatii ale tratamentului si 20-30 de efecte adverse sa tineti cont de faptul ca acestea sunt rarisime. Legislatia internationala obliga producatorul sa treaca un efect advers in prospect chiar daca acesta are probabilitatea de unul la un milion de cazuri. Pacientii cu un grad ridicat de anxietate pot citi cu teama prospectele si sa isi atribuie toate efectele adverse despre care au citit (eventul si in plus) fapt imposibil din punct de vedere medical. Antidepresivele nu dau dependenta.
Este foarte important sa fie continuat tratamentul antidepresiv conform planului terapeutic stabilit cu medicul psihiatru. Chiar daca la o luna va veti simti mult mai bine, este important sa veniti la controale si sa continuati minim un an tratamentul in cazul primului episod si mai mult la urmatoarele. Foarte multi pacienti intrerup tratamentul dupa 2-3 luni deoarece se simt bine dar vor face o recadere dupa intrerupere, de obicei cam la o luna. Din pacate aceasta recadere va raspunde mai greu la acelasi tratament.
Intreruperea tratamentului antidepresiv va fi facuta treptat, numai sub sfatul medicului psihiatru.
Psihoterapia poate fi asociata strategiilor terapeutice si imbunatateste semnificativ evolutia.
Depresia a cunoscut in ultimii 10-15 ani o crestere a prevalentei in Romania, dar si tratamentele au evoluat fiind din ce in ce mai performante si foarte bine tolerate. Asa se explica faptul ca medici, profesori, avocati,ingineri, persoane care necesita concentrare, pot sa-si exercite profesia la cel mai bun nivel. O buna parte dintre antidepsive permit conducerea de autovehicule.
Inchei aceasta succinta prezentare a depresiei in speranta ca pacientii vor gasi informatii utile si clarificatoare in ceea ce priveste depresia. In cazul in care doriti informatii suplimentare le puteti solicita sau va puteti programa la un consult de specialitate.
Cu consideratie si sprijin,
Dr Marinescu Gabriel Cristian